За съдебните дела на ОМО „Илинден” и Волен Сидеров срещу Никола Григоров

Днес нашата политическа действителност абсолютно нагледно доказа на всички, че ние, българите, сме най-толерантният народ не само на Балканите, а и в целия свят. Неслучайно у нас се пръкнаха такива политически мутанти, които хем гласуваха срещу българския език в парламента, хем още са живи, хем не са в затвора, хем отново продължават да участват активно в българската политика, даже някои от тях с научни титли продължават да се пишат български патриоти. Неслучайно у нас работят открито и нагло такива сръбски подлоги като сръбскокоминтерновското отроче, антибългарската партия ОМО „Илинден”, която денонощно прокарва вековната сръбска цел за унищожаването на българите в Пиринския край и присъединяването му към сръбския концлагер за българи БЮРМА Македония. Неслучайно се пръкнаха разни пишман-политици, които като полуидиоти реват, че са патриоти, а денонощно резилят България и българското име с най-долнопробни изцепки в етично, историческо, икономическо, политическо и религиозно направление.

Като ги чуе що-годе грамотен човек, веднага си казва, че чак толкова наглост и безграмотност не може да има. И което е най-интересното – когато някой каже истината за тях, те рипат като ужилени, вият, крещят до Бога и вместо да благодарят като възпитани хора, търсят начин да затворят устата на този, който им сочи кривиците, грешките и антибългарската им дейност.

В едно мое интервю във вестник „Вяра” нарекох всички македонисти „неграмотни, безбожници, лъжци и мародери. Те не четат историята, не четат книги. Присвояват си българските възрожденци, българските герои и ги правят “етнически македонци”. По-късно разбрах, че това интервю много е засегнало на „чест” членовете на партия ОМО „Илинден”, на които явно много им е куцнало от тези мои думи и 191 души от тях решиха да ме съдят за обида и клевета. Поради многото запитвания и голям интерес към развоя на това дело предлагаме на читателите статията на Десислава Панайотова във вестник „Вяра” от 10.11.2005 г.

Освен това много хора отправиха безброй запитвания за развоя и изхода на двете дела, които г-н Волен Сидеров заведе срещу мен, понеже бил съм го обидил и наклеветил. За тези дела даже вестник „Атака” писа, че Волен Сидеров е осъдил клеветника Никола Григоров.

Истината е, че Волен Сидеров абсолютно безславно загуби и двете дела, тъй като не представи в съда нито едно доказателство, оборващо моите изказвания. Очаквах г-н Сидеров, който навсякъде твърди, че е честен, принципен и политик-патриот, да излезе и поне чрез партийния си вестник „Атака” да си признае честно и почтено, че е загубил и двете дела, че му се е наложило да плаща съдебни разноски и да ми се извини за причинените ми неудобства и за загубеното ми време. Уви, г-н Сидеров премълча финала на двете дела, сигурно разчитайки, че времето ще потули тази срамна за него одисея. Очаквах също г-н Сидеров, неудовлетворен от решението на съда, да ме покани на публичен диспут по думите и определенията, които той счита за клевети и обиди. За съжаление и това не се случи, затова по-нататък ще разкажа някои подробности за развоя и финала на двете дела.

Сега поднасям на Вашето внимание подробностите от делото ми с членовете на антибългарската партия ОМО „Илинден”.

Никола Григоров

 

Оправдаха Никола Григоров по делото на ОМО “Илинден”

10 Ноември 2005 г.

Районен съд - Дупница оправда водещия на популярното предаване на тв СКАТ “Сите българи заедно” Никола Григоров за нанасяне на публична обида чрез интервю във вестник “Вяра” през януари 2004 г. 191 членове на ОМО “Илинден”, които припознаха себе си в изказването “македонистите са неграмотни, лъжци, безбожници и мародери”, заведоха индивидуални искове за по 500 лв.
Първоначалното предложение на съда да бъде сключена спогодба между страните, беше категорично отхвърлено от защитника на Григоров. “Моят клиент е категоричен, че не е извършил нищо нередно и няма основание за спогодба, както и не желае да дава показния по делото”, отхвърли примирието без битка адвокат Василев. Телевизионният водещ вчера не присъства в съдебната зала, още след първото заседание той заяви, че няма да идва в съда. Редиците на омовците също бяха оредели. Произнасянето на съда чуха единствено секретарят на организацията Иван Гаргавелов, придружаван от Александър Боев и Димитър Гюров.
Емоциите на македонците надвиха разума.
Доста преди заседанието да започне, тъжителите сами покачваха нивото на емоциите си. Както и при предишните си посещения в Дупница, налитаха на всеки срещнат в коридорите на Съдебната палата с обяснения за качествата на македонците и непочтеността на водещия на “Сите българи заедно”. Тезата им, че Григоров трябва да получи присъда, дори принуди адвокатката им да отправи искане далеч от законно допустимите. С искането си гражданските ищци и тъжители по делото в лицето на тримата омовци да бъдат разпитани като свитетели учудиха и почти разсмяха присъстващите в залата. Съдия Скоклева отхвърли поисканата от омовците възможност да дадат показания, но прие като доказателства решения, които посочват, че четирима от 191 тъжители имат и македонско гражданство. По-късно този факт се оказа един от препъникамъните за обвинението.
Адвокатката на омовците упрекна Григоров в расова дискриминация. Това накара адвокат Василев да припомни, че дори изказани пред съда, изразите на обвинението могат също да породят наказателна отговорност.
“Не може разпалено да се защитават правата на човека, а ти да не се съобразяваш с това”, беше тънката забележка на Василев към колежката му. В четири етапа Василев доказва невиновността на водещия, че обидата не е била персонифицирана към конкретно име и лице, което е изискване, откакто има закони в България. В изказването си Григоров не споменава македонци, а македонисти.
“Те отстояват, че са македонци, дори прилагат и документи за това, а в интервюто се говори за македонисти. Българите, каквато етническа група има и засега са даже малко повече от другите, смятат, че македонистите са тези, които са забравили корена си и петнят българския етнос”, каза още в пледоарията си Василев, като добави, че това, че омовците са припознали себе си в изказването на тв водещия, е тяхно деяние, за което той не може да отговаря.

Иван Гаргавелов: Той насажда омраза, трябва да се накаже

С такова правосъдие няма да влезем в Европейския съюз. Категорично казвам, че ще обжалваме, а крайната ни дестинация е Страсбург. Ние сме лоялни граждани на страната. Григоров насажда омраза, а отгоре на всичко и обиди. Такава омраза трябва да се накаже. Той цели всяване на омраза между населението и разпад на държавата. На нас ни казват сепаратисти, но ние сме македонци.

Димитър Гюров: Имаме чувства, не може да ни унижават

Ние македонците имаме чувства и не може да сме унижавани и обиждани безнаказано. Не може нормален човек да не реагира. Ние сме граждани на България и даваме принос към страната. Ако сме такива, каквито ни нарича Григоров, щяхме да сме под ударите на закона, не на свобода. Европейският съд ни призна за достойни граждани и имаме човешко достойнство. Не може той да си играе с малцинствата.

Никола Григоров: Да, македонистите са неграмотни, безбожници, лъжци и мародери

Не съм изненадан от оправдателната присъда, защото не съм извършил престъпление. Аз казвам истината.
Аз казвам, че македонистите са неграмотни, безбожници, лъжци и мародери. Те не четат историята, не четат книги. Присвояват си българските възрожденци, българските герои и ги правят “етнически македонци”.
Ако някой от нашите възрожденци - Кузман Шапкарев, Райко Жинзифов, братя Миладинови и т.н., можеше да чуе глупостите им, щеше да се вдигне от гроба и да им счупи главите. Ако войводите можеха да станат, да възкръсне Гоце, да възкръсне Даме, Тодор Александров, щяха да ги накълцат на кайма.
Етнически македонец - няма такова чудо! Ако някой дойде и ми каже, че има, ще го питам къде е, в кой град, в коя държава, къде е, в лабортория ли, в резерват ли, къде.
За сетен път се убеждавам, че ние сме най-демократичната държава на света, че търпим това безобразие да се подиграват с историята ни, с културата ни, с езика ни, да се гаврят с героите ни, с костите на дедите ни. Това никъде го няма! Защо тези “радетели” на македонизма не идат в Гърция и кажат, че еди кой си герой не е грък, а македонец. Защо не идат в Сърбия да кажат, че тоя и тоя не е сърбин, а е турчин или грък, или кой знае какъв. Защото живи ще ги одерат!
Ще ме съдят в Страсбург ли? Да ме съдят. Щом искат да демонстрират неграмотността си в Страсбург, че тука малко им беше, нека.
В момента има международен заговор против България. В основата на този заговор са Франция и Русия. На 9 май т.г. Владимир Путин награди Киро Глигоров, който трябва да бъде съден за геноцид!
Не случайно Франция от 300 кладенци вода докара, за да се закрие АЕЦ “Белене”. И направи всичко възможно да се потули смъртта на Борис Трайковски, който опитваше да затопли отношенията между Македония и България.
Обещал съм награда от 5 милиона евро за този, който ми докаже, че цар Самуил е етнически македонец.
Винаги правете разлика между македонец и македонист. Аз съм македонец, аз съм от Гоцеделчевско. И ще ви отговоря с цитат на войводата Тодор Александров – “Ако някой ми каже, че не съм македонец, ще му извадя едното око, ако ми каже, че не съм българин – ще му извадя и двете.”

Европа осъди България за отнетата регистрация

На 20 октомври тази година съдът в Страсбург се произнесе по делото на ОМО “Илинден” “ПИРИН срещу България” поради отнемането на регистрацията на партията, отсъдено от Конституционния съд на 29 февруари 2000 г. Оправданията на Конституционния съд са отхвърлени, а европейската присъда отсъжда, че България е нарушила Европейската конвенция за правата на човека, отнасяща се за правото на създаване на партии и организации и за провеждане на събрания, като неоснователно е отнел регистрацията на партията.

Десислава ПАНАЙОТОВА, в-к ВЯРА