Опитът за покушение върху българския език

През тази пролет целият български народ бе потресен от нечуваната низост и безбожното предателство на българските депутати. Без да им мигне окото, без ни най-малко да се замислят, депутатите от всички политически партии се опитаха тихомълком да утвърдят няколко поправки към Закона за народната просвета, с които да изхвърлят от закона параграфа, утвърждаващ българския език като задължителен в българските училища.

И което е най-жалкото - проектът за това начало на унищожаването на българския език бе предложен от управляващата коалиция - БСП, ДПС и НДСВ! Какво кощунство! Главният стълб на българската нация - българският език, оцелял през византийското и турското робство, оцелял след многовековния жесток гръцки терор на тотално унищожаване на българските книги, да бъде предложен за ликвидация от българско правителство и унищожаването му да бъде утвърдено на първо четене от всички български партии в парламента. Това позорно правителствено и депутатско падение и престъпление стократно надминава по своя антибългаризъм даже и свръхпозорното налагане на македонската нация от българските комунисти в Пиринския край след болшевишкия преврат у нас на 9. ІХ.1944 г.

Но слава на Бога, за радост на целия българския народ, на своя пост бяха преподавателите от Софийския университет, които чрез специална декларация най-категорично и смело се опълчиха срещу премахването от Закона за народната просвета на задължителното изучаване на българския език в нашите училища. Много решително декларацията бе подкрепена и от предишния ректор на СУ “Св. Климент Охридски” - многоуважавания проф. Боян Биолчев. В нашето предаване “Сите българи заедно” ние също коментирахме този въпрос, като насочихме вниманието на зрителите към главния инициатор и двигател на това национално предателство - злия демон и разсипник на българското образование, пишман просветния министър Даниел Вълчев.

Случаят се разшумя много, развълнуваха се сърцата и душите на мнозина видни български учени и журналисти, които смело се вдигнаха в защита на българския език. Веднага след медийното разгласяване на тази грозна постъпка продажните управници дадоха заден ход, свиха знамената и се отметнаха от злокобните си намерения, защото разбраха, че сегашният им подъл опит за покушение над българския език не е останал скрит и е претърпял пълен провал.

Тук като гладна хиена, надушила мърша, отново се прояви сръбската партия “Атака”, решила да използва момента за медийна изява и самоизтъкване, белким да понатрупа малко политически дивиденти. Знаят горките, че идват избори, а те все повече затъват и се стопяват. Явно, воден от тези пропагандни идеи, след дебатите в Народното събрание върху проектозакона за народната просвета на 8 май партийният вестник “Атака” гръмко се изцепи и написа, че партия “Атака” е отвоювала българския език. Даже с нечувано самохвалство във вестника бе изтъкнато и прокоментирано много нашироко твърдението, че най-активен в защитата на българския език бил техният депутат - проф. Станислав Станилов. Тази поредна нагла демагогия на псевдонационалистите, това безобразие на управляващата коалиция и безхаберието на всички депутати в парламента съвсем ме втрещиха и ме накараха да се запозная по-подробно с някои изключително пикантни моменти и позорни факти от гласуването по този зловещ проектозакон за народната просвета.

И съвсем естествено в мен се породи желанието най-важните подробности от тази мръсотия да станат публично достояние на целия български народ, за да види той за пореден път какви управници има и колко фалшива и коварна е лъжепатриотичната партия “Атака”.

На 25 януари 2008 г. Министерският съвет, по предложение на просветния министър, взема решение за одобряване на злополучния антибългарски проект за поправки на Закона за народната просвета, в които е премахната задължителността на изучаването на българския език в училищата. Това решение единодушно е подкрепено от целия Министерски съвет и подписано с голям замах и явно задоволство от премиера Сергей Станишев!!! С което съвсем безцеремонно трите управляващи партии единодушно се обявяват за унищожаването на българския език!!! И веднага това нагло жертвоприношение на българския език е внесено най-арогантно и невъзмутимо в Народното събрание за дебати и гласуване по предложение на Комисията по образование и наука. Разбира се, както е по закон, внасянето е извършено след изричното писмено разпореждане на председателя на Народното събрание Георги Пирински от 28 януари 2008 г.! Интересно колко ли милиона са гушнали за това предателство Министерски съвет, Комисията по образование и председателят на Народното събрание Георги Пирински? Защото такова жестоко национално предателство и такъв злобен антибългаризъм се извършват само срещу яко заплащане и са характерни за скъпоплатени слуги на враговете на майка България. И тук вече следва най-големият позор на българските депутати. След мижави дебати на 28 февруари 2008 г. проектът за изменение на Закона за народната просвета е внесен в пленарна зала за гласуване на 6 март 2008 г.

Гласуването на първо четене е едно от най-страшните и грозни престъпления на сегашния парламент. От присъстващите 151 депутати 145 одобряват бастисването на българския език, а шест народни представители се въздържат - петима от ОДС и един от БНС!!! И за най-голямо съжаление, не се намери нито един депутат да се опълчи и да гласува против зловещото намерение да се започне ликвидацията на българския език. Това е най-позорното съвременно национално предателство на целия български парламент. Най-позорното национално предателство, защото българският език е главният стожер на българската нация, главната защита на българщината, защото, ако го няма българския език, няма да я има България и българите. Най-позорното национално предателство, защото в парламента неграмотни няма, проектозаконът е обмислян дълго време, обсъждан най-детайлно предварително, нарочно внесен за гласуване в завоалиран и заблуждаващ вид и гласуването на поправките е претупано без допълнителни изказвания относно отмяната на задължителното изучаване на българския език. За такова национално предателство, ако бяхме нормална държава, всички депутати и цялото правителство, начело с премиера, щяха да бъдат моментално изхвърлени като мръсни котета от парламента и Министерския съвет и щяха да бъдат задължително въдворени на постоянно местожителство в Централния затвор като най-презрени национални предатели. Тук обаче има още една премного любопитна подробност.

И деветимата присъстващи в залата депутати от лъжепатриотичната партия “Атака” абсолютно дружно и единодушно гласуваха ЗА ликвидацията на българския език. Гласуваха ЗА ликвидацията на българския език тези, които по вестници и телевизии, под път и над път гръмогласно се хвалеха, че са го спасили. Поругаха българския език тези, които най-нагло се представят навсякъде като върли български националисти.

Но и това светотатство на лъженационалистите с българщината далеч не е всичко. Уж най-яростният борец и пламенен защитник на българския език (според статиите на сърбоманския вестник “Атака”) - проф. Станислав Станилов, и при двете гласувания най-съзнателно и целенасочено гласува два пъти за ликвидацията на българския език. Той дори не се поколеба, не се и въздържа г-н професорът, а гласува като истински сърбин за затриването на българския език! И това е “научната” мисъл на пишман националистите! Такова кощунство би следвало най-после да отвори очите и на последните все още заблудени българи, които трябва да престанат да вярват на патриотарското плямпане на сръбско-болшевишката банда “Атака”, представляващо смесица от стари полуистини и зазубрени патриотични лозунги. Но слава богу, чрез това предателско антибългарско гласуване истината грейна пред целия български народ. Партия “Атака”, водена от уж най-активния защитник на българския език - проф. Станислав Станилов, гласува топтан като истински сърби на 6 март 2008 г. за ликвидацията на българския език. Най-после партия “Атака” показа в цялата си светлина своята същност и подмолна антибългарска закваска, показа се като най-вярна, покорна и ревнива слугиня на враговете на България. С този си акт на гласуване за унищожаване на българския език партията нагледно демонстрира своята коварна тактика и подли, антинационални замисли. Да се представя за патриотична, за националистична, за да може да излъже българите, да приспи вниманието им и в удобния момент да нанесе (типично по сръбски) своя изненадващ коварен удар срещу нищо неподозиращия български народ. В случая да се започне ликвидацията на главния стожер на българщината - многовековния български език. А кому е угодно това? Кому е угодно да се предизвикват постоянни етнически раздори, кавги и противопоставяния? Отговора го знаят всички просветени българи. Угодно е на нашите най-върли врагове, начело с българомразката Сърбия. На тази Сърбия, която партия “Атака” постоянно защитава, на тази Сърбия, която евродепутатите на “Атака” пламенно защитават в Европарламента като истински сръбски националисти, на тази Сърбия, за чиито дертове реве като магаре уж патриотичната партия “Атака”.

Но народът го е казал: Веднъж със стомна за вода, втори път, и накрая стомната се чупи - така чрез гласуването срещу българския език лошо скроеното националистическо покривало на партия “Атака” тотално се смъкна и болшевишката команда лъсна като калайдисана с истинското си лице на антибългарска сръбска подлога. За радост на целия български народ, в тази тежка ситуация се появи някаква светлина в тунела. Бог отново показа, че не е забравил българския народ, и отново ни помогна. Този път чрез делата на няколко истински българи патриоти.

Все пак много от българските учени и журналисти бдяха и успяха да се преборят с националните предатели от МС и Народното събрание и засега опазиха българския език до следващото коварство и поредната подлост на националните продажници. Защото съм сигурен, че просветният министър пак ще търси нови пролуки и възможности за нови посегателства върху българския език. Независимо от факта, че целият български народ го презря; независимо че лично президентът г-н Първанов открито и съвсем безцеремонно нахока министър Вълчев пред цяла България за тази му изцепка. Защото г-н Вълчев неслучайно е решил да посегне на българския език, както и неслучайно той тръгна да се саморазправя с директорите и учителите, които протестираха срещу некадърното му антибългарско управление на Министерството на просветата и срещу съсипването на българското образование. Като се има предвид на кого е пречка българският език, става абсолютно ясно кому служи просветният министър - на най-големите, отявлени и вековни врагове на България; на тези, които искат да я няма България; да го няма българския народ и да не се слуша на Балканския полуостров звучната българска реч.

Именно това следва да разберем ние, българите, и при следващите избори чрез вота си да ударим звучна плесница на всички онези, които посегнаха най-безсрамно на българския език, и да ги изритаме от държавната власт. Най-напред, разбира се, при изритването следва да е партията на министър Вълчев. И веднага след нея ние, българските избиратели, следва задължително да изпратим в доживотно забвение самонабедилите се за патриоти - пишман националистите от сръбско-болшевишката семейна партия “Атака”. Разбира се, в крайна сметка всички политици, варварски посегнали на българския език, без изключение следва да бъдат изхвърлени безвъзвратно и безцеремонно на бунището на българската история. И никога да не се появяват в политиката, тъй като техните действия винаги ще са заплаха за националната ни сигурност и за оцеляването на българската нация. България днес има въпиюща нужда от единство, от обединение около българските идеали, от възраждане на българските традиции, обичаи, песни и хора, от мир и просперитет. И задължително - от опазването и развитието на нашия хубав, древен, звучен и мелодичен български език във всичките му писмени форми и диалекти.

Никола Григоров

21.05.2008 г.