Предизвикан отговор на Михаил Леонтиев - България Никога не е била лека жена!

На 15 януари малко преди да започне официалното посещение на руския президент Путин у нас на специална пресконференция любимият журналист на руския президент и един от най-известните политически коментатори на Русия, Михаил Леонтиев каза:
“Когато сме имали катастрофа, у Вас е имало хора, които гледат с наслада на това. Няма антируски съюз в който страната Ви не е участвала”.


Като прочетох тези думи не повярвах на очите си. Такова незнание на историята и такова нагло манипулиране на историческите събития в българо-руските отношения в скоро време не бях виждал и чувал. Разбира се, да си призная честно думите на г-н Леонтиев ме копнаха право в сърцето. И съвсем естествено ме засърбя езика да отговоря до колкото мога на тези обидни и абсолютно неверни твърдения.

Всички българи, които четат малко повече история знаят, че в далечната 1913 г. руските политици организираха, координираха и спретнаха най-голямата национална катастрофа на България. Тогава руските политици начело с руския император Николай ІІ организираха погрома на България, чрез Сърбия, Гърция и Румъния и то след като използваха най-рационално славната българска армия за разгрома на главните турски сили. Сигурно г-н Леонтиев не е чел руските дипломатически документи от онова време и не е чувал за понтонните мостове, които Русия дава на румънските войски, за да минат Дунава, не е чувал за бурните аплаузи от страна на руските официални лица спрямо дефилиращите и нападащи вероломно в гръб България румънски войници. Не знае г-н Леонтиев и за наградата, дадена от руския император Николай ІІ на румънския полк, който пръв нахлул в България, за да се бие с жените, старците и децата, и особено с кокошките и прасетата. Съвсем не е в час г-н Леонтиев за поощрението, дадено от руските политици на Турция да коли и беси българите в източна Тракия през същата 1913 г. Ще припомним и това на г-н Леонтиев, че след тази злощастна междусъюзническа война, нагласена съвсем умишлено и целенасочено от Русия, най-върлите врагове на България заграбиха Южна Добруджа, Вардарска и Егейска Македония, а Източна Тракия отново бе върната под турско робство. България бе пребита и ограбена и заживя с мечтите за освобождението на поробените си братя от най-страшното варварско иго, това на православни сърби, гърци и румънци. И затова, когато започна да се разгаря І-та Световна война, България отиде при тези, които й гарантираха връщането на ограбените земи и освобождението на поробените и подложени на геноцид българи от руските съюзници. Сигурно е забравил г-н Леонтиев, че Съглашението в което влизаше и Русия не даваше никакви реални гаранции за изпълнение на най-светлите блянове на България за свобода на поробените българи, а само казваше като свърши войната ще видим. Та г-н Леонтиев, когато повдигате някакво обвинение към България бъдете по внимателен, че изпадате в същата конфузна ситуация като Вашия писател Леонид Андреев през 1914 г., който ни обвини, че ние българите сме имали змийски езици и на когото много достойно му отговори българския писател Кирил Христов.

Но това не е всичко. Г-н Леонтиев каза и още по-тежки думи срещу България: “В отношенията си с Русия и САЩ България е жена, която обича един мъж, но все още е омъжена за друг. Или с други думи е съпруга, която живее с някой друг”. Край на цитата. Значи според думите на г-н Леонтиев, България е нещо като лека жена, нещо като уличница. Тук честно да си кажа съвсем ми притъмня пред очите сякаш нещо ме прободе и страшно ме заболя от тази бруталност и арогантност, защото фактите от историята ни насочват към поговорката "Крадецът вика дръжте крадеца”. България била лека жена!!! Такава грозна обида към нашето любимо Отечество отдавна не бях чул. Затова реших да отговоря на г-н Леонтиев в неговия стил с термини от семейния живот и семейните отношения.

България наистина винаги е била и е изключително красива, чаровна, богата и привлекателна страна. Чет нямат тия дето са искали и сега искат и се натискат да се женят за нея. Русия също винаги е била сред първите кандидати. А бракът на България с Русия започва веднага след Руско-турската война, когато България беше прехласната като младо момиче по приказен герой и се отнасяше с изключителна обич, преклонение и доверие към руския си съпруг. Но още не консумиран брака новият съпруг започна съвсем безцеремонно да се разпорежда с имуществото и децата на майка България. Първо Русия подари на Румъния българската Северна Добруджа ведно със сите българи там, а след това хариза на Сърбия, Българска Поморавия (Нишко, Пиротско, Лесковатско и Вранско) заедно с хилядите скъпи български чеда живущи там. И това бе сторено без да се пита доверчивата и покорна съпруга България. Така започна брачния живот. Но ревнивия съпруг не спря до тук. За да укроти и смаже съвсем неговата любяща съпруга, за да смачка нейното родолюбие и свободолюбие и за да я накаже, че без да го пита събра заедно децата си от Княжество България и Източна Румелия, руския съпруг насъска през 1885 г. алчния и завистлив комшия Сърбия, да нападне съпругата му България, да я пребие и ограби. Даже преди това нападение, за да улесни докрай побойника крадец, изтегли своите офицери служещи в българската армия. Но тук сметките на съпруга излезнаха криви. Майка България мобилизира своите героични чеда, които оскубаха перушината на сръбския надут петел крал Милан при Сливница и пладнешкия обирджия хукна да бяга загубил ума и дума смъртно уплашен към Белград. И добре, че беше руският съпруг, който чрез Австрия опази от окончателно смазване побойника на неговата любима и обичаща го до полуда жена!!

Но това е нищо пред следваща беда стоварена върху доверчивата, наивната и любяща съпруга България. През 1913 г. руският съпруг координира мераците и усилията на Сърбия, Гърция, Румъния и Турция и спретна невероятно жесток побой, унижение и разграбване на имуществото на неговата благоверна съпруга. Най-страшното в случая беше, че България имаше подписан договор с нейния съпруг Русия за нейната защита от 1902 г.

А още по-страшното бе, че българската съпруга се бе доверила с цялото си сърце на своя съпруг и беше приела с най-голяма радост той да бъде главен арбитър в споровете й с коварната и наложена от мъжа й съюзница Сърбия. Защо при това послушание и доверие руският съпруг не влезна своевременно в ролята на арбитър и не опази от катастрофата своята съпруга? Нали той знаеше всичко до най-малки подробности за коварния заговор от 19 май 1913 г. между Гърция и Сърбия сключен за разгрома на България и за разграбване на нейните земи. Или руския съпруг е изразявал обичта си в постоянното най-жестоко малтретиране на неговата съпруга било от него самия или от насъскани от него алчни съседи.

Но и това не беше достатъчно за ревнивия, неверния и постоянно сърдит руски съпруг. През 1916 г. той изпрати войските си в Добруджа и на солунския фронт да помагат на смъртните враговете на България в пребиването, смазването и изтриването й от картата на Балканите. Да смажат България, която вече не се доверяваше толкова наивно на своя съпруг след толкова много негови подли предателства, побоища и унижения. Злобата на съпруга изби още и в неочаквани варварски въздушни и морски бомбардировки над мирните жители над българските градове Варна и Балчик. Тук даже и дядо Вазов, който боготвореше Русия не издържа на това дебелоочие и безсрамие па се провикна:

“О руси, о братя славянски.
Защо сте Вий тука? Защо сте
дошли на полята балкански.
Немили, неканени гости”.


Нека спрем до тука с пикантните истории от семейните отношения между Русия и България, които показват съвсем ясно, че виновният вероломен и коварен руски съпруг с думите на г-н Леонтиев сега иска да очерни вярната и предана съпруга, която в замяна на своето безгранично доверие към него е получила побоища, грабежи, коварни интриги, разпиляване на имуществото й и геноцид към скъпите деца. Съдете сами. България загуби благодарение на своя неверен руски съпруг близо от половината свои територии и над 2 млн. нейни чеда беха поробени. А днеска г-н Леонтиев упреква България, че била неверна жена. На какво основание г-н Леонтиев? При такива случаи неверният съпруг би трябвало да иска прошка и помирение, да почне искрено да поправя грешките си и да заслужи ново доверие. А какво прави Русия днес? Продължава да толерира враговете на своята съпруга. Първо извадете гредата от своето око г-н Леонтиев преди да погледнете сламката в окото на България. Направете поне веднъж и то сега поне един приятелски жест към България. Например вместо да говорите в интервюто си за някакви македонци, кажете истината за най-големия антибългарски варваризъм македонизма и спрете най-после да подкрепяте неговите пропагандатори – лъжци, фалшификатори и полицейски тирани заедно с техните най-долнопробни слуги –отрепки в България. Както се казва в поговорката – погледни ме с едното, за да те погледна с двете. Или ако не можеш да направиш добро, то поне не причинявай зло, особено на тези, които са те почитали и те почитат като православен християнин и уж потомък на славянското семейство. За да получиш любов, трябва да раздаваш любов – казва житейската мъдрост. И още една народна поговорка специално за Вас г-н Леонтиев – голям залък хапни, голяма дума не казвай. България в своята история и с поведението на своя народ към руския народ изобщо не е заслужил такива арогантни и хулни думи от какъвто и да било руски представител. Всички действия на България винаги са били в отговор на действията на руските политици и действия на една притисната до стената и бореща се за оцеляване изключително онеправдана от Вас страна.

Не се оприличавайте г-н Леонтиев с Вашите политици, които никога не са били заинтересовани от сближаването на българския и руския народ. Вашите политици са тези, които непрекъснато дълбаят пропаст и раздалечават двата братски народа с вековната си целенасочена и последователна антибългарска политика. Затова г-н Леонтиев ако сте православен християнин, ако сте от славянско потекло и ако имате малко човешка съвест, незабавно следва да се извините и да поискате прошка от нашия признателен, търпелив и доверчив към Русия български народ. Спомнете си само, че българския народ съвсем безкористно дари Русия с писменост и православно християнство. Трябва да се извините за изключително арогантните си обидни думи, които толкова лекомислено изрекохте без да имате и прашинка основание за това. Защото точно такива антибългарски думи г-н Леонтиев и подобни тям действия на Вашите политици отдалечават и разделят руския съпруг от изключително красивата, мечтана и желана съпруга – нашата неповторима и божествено красива майка България.

С гореща молитва към всемогъщия Исус Христос да изпрати просветление и смирение на руския православен християнин, прочут журналист и политически коментатор Михаил Леонтиев.

Никола Григоров