Статии

Д-Р ГАНЧО ЦЕНОВ ЗА РАННОТО ПОКРЪСТВАНЕ НА БЪЛГАРИТЕ

Д-р Ганчо Ценов завършва история с първия випуск във Висшето училище в София, което е последвано от кратковременно учителстване във Видинската мъжка гимназия и работа във Военното министерство. През 1899 г. той спечелва конкурс и заминава на 4-годишна специализация в Берлинския университет. Тук защитава дисертация на тема за Наполеоновата война срещу Русия - „Кой е запалил Москва в 1812 г.?” (Wer hat Moskau im Jahre 1812 in Brand gesteckt?, Gantscho Tzenoff.), която е отпечатана през 1900 г. на немски език от Nachdr. d. Ausg. Ebering, Berlin.

продължава>

 

ПРОФЕСОР ВАСИЛ ЗЛАТАРСКИ ЗА ВЕЛИКДЕНСКАТА АКЦИЯ И ЗА РУСКАТА ПОЗИЦИЯ КЪМ БОРБИТЕ НА БЪЛГАРИТЕ ЗА ЦЪРКОВНА НЕЗАВИСИМОСТ (1860 г.)

През 1922 г. излиза от печат Сборник в чест на Варненския и Преславския митрополит Симеон, с който се отбелязва 50-годишнината от неговата дейност като Варненски и Преславски митрополит. В сборника са поместени ценни приноси от развитието на българския църковен въпрос.

На страниците на сборника видният български историк проф. Васил Златарски публикува за първи път статията си „Александър II и българският църковен въпрос“, към която прилага и текста на новооткрит документ – записка от граф Александър Петрович Толстой, оберпрокурорът на руския Свети Синод до руския император Александър II. Този документ е едно от малкото документални свидетелства за отношението на Цар Освободителя към нашия народ и към водените от него борби за църковна самостоятелност.

продължава>

 

НЕОФИТ БОЗВЕЛИ - ЕДИН ОТ ПЪРВИТЕ, КОЙТО РАЗКРИВА УБИЙСТВЕНАТА РУСКО-ГРЪЦКА ПОЛИТИКА ЗА БЪЛГАРИТЕ

Един от най-сериозните изследователи на биографията на Неофит Бозвели е акад. Михаил Арнаудов. Познати са неговите изследвания „Неофит Хилендарски Бозвели – живот, дело, епоха“ (1930), „Непознатият Бозвели“ (1942), както и десетки негови по-малки приноси.

(Вж. и нашия материал „Проф. Михаил Арнаудов за личността и делото на Неофит Хилендарски Бозвели (170 години от смъртта на авторът на „Мати Болгария“.)

В „Непознатият Бозвели“ той за първи път събира на едно място всичките известни му документи за Неофит Бозвели, а през 1968 г. издателство „Български писател“ издаде едно шуто издание „Неофит Бозвели, Съчинения“. Но и до днес не разполагаме с ново по-пълно издание на запазените архивни материали на Неофит Бозвели.

продължава>

 

148 ГОДИНИ ОТ РОЖДЕНИЕТО НА ГЕНЕРАЛ-МАЙОР ЙОРДАН ВЕНЕДИКОВ

Тия дни на 15 януари се навършиха 148 години от рождението на един от най-големите български военни историци генерал-майор Йордан Венедиков. Въпреки, че и друг път за него сме писали в сайта „Сите българи заедно“ и сега ще припомним най-важните дати и моменти от неговия живот.

Така също, преди време през 2012 г. публикувахме в Библиотека „Сите българи заедно“ като № 30 от поредицата неговата книга -  „Въстание и война за освобождение на България“. Освен тази книга досега са издадени голяма част от неговите исторически изследвания, които днес са библиографска рядкост.

продължава>

 

РУСКИТЕ ИМПЕРИАЛИСТИЧЕСКИ ИДЕАЛИ И ПОСРЕДНИЧЕСТВО В БЪЛГАРО-ГРЪЦКИЯ ЦЪРКОВЕН СПОР

Въпросът за българската схизма в продължение на век и половина вълнува не само историческата наука, но и редица от църковните ни историци. Дори прави впечатление, че и днес некомпетентни, но политически ангажирани учени продължават да стоят на позицията на едновремешните фанариоти и на официалната руско имперска политика в българо-гръцкия спор наченат в средата на XIX век.

Ако трябва да отбележим постиженията на българската наука в изследването на българската схизма не можем да отминем изследванията на български професори Иван Снегаров, Васил Златарски, Михаил Арнаудов, Радослав Попов и някои други, включително и от най-добрите руски историци, каквито са Голубински, Селишчев и редица други.

продължава>

 
Още статии...