Десет заповеди за жената от 1899 г.

Заповед № 1 Пази се от първото си скарване с мъжа си; но стане ли то, не трябва да отстъпваш, а настоявай докато принудиш мъжа си да признае, че ти имаш право; иначе мълчи!

Заповед № 2 Никога да не забравяш, че си се венчала за човек, а не за ангел. Затова не трябва да се чудиш на неговото несъвършенство и недостатъците му.

Заповед № 3 Никога недей досажда на мъжа си с искане на пари, а когато му искаш, гледай да не надмине количеството, което той би бил в състояние да ти даде!

 

Заповед № 4 Не е възможно, щото мъжът ти да е без сърце, но при всичко това, той не е и без стомах, та добре ще направиш, ако можеш да спечелиш за съюзник стомаха на мъжа ти, като се стараеш повече из кухнята.

Заповед № 5 Допущай сегиз-тогиз, щото и мъжовата ти реч да се чува; спомняй си това твърде често. Позволи му да се радва от това, щото ти нищо няма да изгубиш.

Заповед № 6 Никога недей чете по вестниците съобщенията, кой кого убил, за да можеш да имаш време да се разговаряш и с мъжа си за работи, които го занимават.

Заповед № 7 Всякоги бъди вежлива към мъжа си; никога недей забравя, че когато той те е поискал за жена, ти си го гледала като някое висше сътворение, затова сега недей го презира.

Заповед № 8 Давай възможност на мъжа си сегиз-тогиз да мисли, че е по-лукав от теб. Това ще го ласкае.

Заповед № 9 Ако мъжът ти е образован човек, бъди му другарка, ако ли не – старай се да го направиш равен на себе си.

Заповед № 10 Почитай родителите на мъжа си, а именно майка му, която го е обичала много по-рано от теб!

 

Записал: Иван Кършовски