Драги Каров: Македонизмът убива българщината в Македония

Драги Каров е роден през 1956 г. в Св. Николе, живее във Велес. Дядо му е български опълченец, награждаван от цар Борис Трети с орден за храброст. Женен, баща на две дъщери студентки в България.

 

- Г-н Каров, вие поставихте паметник на Тодор Александров в гр. Велес. Какво се случи с него?

- На 2 март 2008 г. в двора на собствената ми къща поставих бюст на Тодор Александров. Властите в Македония прецениха, че съм извършил закононарушение и съдът постанови глоба от хиляда евро, която скоро ще трябва да плащам. Също така ми наложиха да преместя паметника, защото бил незаконно поставен. Разбира се, изпълних съдебното решение. Сега паметника се намира на терасата, от където се вижда по-хубаво, и от по-далече.

- Как възприеха гражданите на Велес паметника на Тодор Александров?

- Една част от хората се зарадваха, друга нямаха нищо против, а онази трета част от сърбокомунистически бандити не могат да спят спокойно. Те не възприемат Тодор Александров, защото той е човекът, който се е борил срещу окупаторите на Македония, а именно кралство СХС. Тези хора не са никакви македонци, те са просто сърбокомунистически мекерета, които умело се крият зад македонизма. Те не само, че ненавиждат Тодор Александров, те мразят и буквата Б. Но мога да ви кажа, че напълно разбирам тези хора. те са слугите на Белград или т. нар., "сръбски еничари". Но държа да подчертая, че това в само една част от гражданите на Велес.

 

- Споменахте македонизъм, какво подразбирате под това понятие?

- Македонизмът е болест, която убива българщината в Македония. Тази болест е създадена насила и с използване на сила, след 1945 година от сърбите начело с диктатора Тито. Голяма част от българската интелигенция е избита, друга е хвърлена в затвора Идризово, а който е могъл, е бягал в Западна Европа, Щатите, Канада. Останалите просто са нямали избор и искали или не, е трябвало да приемат новосъздадената изкуствена нация. Даже нещата бяха стигнали дотам, че имаше специален закон, който провъзгласи българщината за престъпление. Всеки, който се каже българин, се наказва със затвор. Днес, когато вече Македония е независима държава хората продължават да се страхуват публично да декларират българския си корен. Властта в Македония, която е пряк наследник на Титовизма продължава да тормози и тероризира българите. Но мога да ви уверя, че духът на българите в Македония никой и никога не може да убие. Какво ли не се случи, но ето пак ни има и ще ни има.

 

- Мислите ли, че в бъдеще нещо може да се промени?

- Ако оставя настрани емоциите и трябва да ви отговоря обективно, едва ли би се променило нещо. Цялата власт в македония работи усърдно срещу българщината. Медиите, като вече доказани слуги, нямат никакво намерение да променят тази тенденция. А и какво ли да очаква човек от журналисти като: Драган Павлович - Латас, Томич, Драган Вучич и прочие.

Властта в момента е от партия ВМРО-ДПМНЕ. Но толкова са верни на Белград и така добре му служат, че се учудвам какво ВМРО са те? Според мен те са повече ДПМНЕ (Демократична Партия за Македонско Национално Единство), защото за да си част от идеята на ВМРО, преди всичко трябва да си български националист или поне патриот. Без тази предпоставка и при наличието на сръбската нишка в провежданата от тях политика няма как да не ги нарека нищо друго освен сръбски еничари. От три години Никола Груевич, извинявайте Груевски, е министър-председател на Македония. И сега се сети да дойде в България и да иска подкрепата й за ЕС. А за този период поне сто пъти ходи в Белград. Новоизбрания президент Георге Иванов не изчака да минат и два дни за да замине за Белград. Сигурно е отишъл да получи инструкции или може би греша?

 

- Какво мислите за МАКЕДОНСКО ДВИЖЕНИЕ ПРЕОБРАЖЕНИЕ?

- Много се зарадвах от това, че видях събрани на едно място млади и образовани хора от Македония. Още повече ме радва и това, че идеята за това сдружение е на българи от Македония. Убеден съм, че тази млада интелигенция ще помогне преди всичко на голяма част от студентите от Македония, които учат тук, да осъзнаят българската си същност. О т друга страна виждам в тях едни сериозни врагове на македонизма. Според мен това е правилното лекарство за тази болест - млади, образовани, с положение в обществото хора, чиито думи се слушат и тежат. Мисля, че биха имали успех, защото се водят от идеята и каузата, а не от бизнес и други подобни интереси.

 

- Напоследък нашумя идеята в Македония да бъде приет закон за ограничаване престоя на колите с чужд регистрационен номер. Всъщност приеха ли такъв закон или още не са?

- Тук изобщо не става въпрос за някакви други коли, освен тези с български номера. Па то в Македония едва ли има коли с немски, френски, сръбски, гръцки или какъвто и да е друг, по-различен от български регистрационен номер. Казах и преди, че властите тероризират хората в Македония чрез медиите. Това е поредното доказателство. Но има една интересна предистория по този въпрос. Преди време Сърбия прие подобен закон и сега слугите в Македония, за да докажат любовта си и да не са по-назад от тях и те подготвят нещо подобно. И това се прави само с една единствена цел, да се всее в хората страх от това, че властите могат да им навредят, ако продължават да купуват коли от България и взимат български документи. Процесът на ребългаризация е много силен и бърз и това са едни от последните опити да оцелее умиращата сърбоманщина. И затова се обръщам с молба до Българската държава, до министър-председателя, до всички български институции, а най-много моля братята българи да обърнат внимание на този зараждащ се проблем, защото знам, че удавникът се хваща и за сламка, а имайки предвид и подлостта на Скопие, не бих се изненадал, ако наложат и този удар.

 

Петър Колев