ОТРЯЗАНАТА ГЛАВА

Главата на Чекаларов беше забита на кол, нас ни изведоха и наредиха. Една торба напълнена с пръст готвеха да окачат на шията на Илия Димушев, даваха му забитата глава и долната част на кола да прикрепи в торбата. Така обкичен Илия Димушев трябваше да върви след яздещия на бял кон комендант на града и да превожда процесията, за да види мало и голямо, че гърците са осигурили вече Македония.
След това ни върнаха в комендантството, изредиха ни повторно, нас, другарите на Чекаларов, чиято глава беше поставена в един леген пълен със спирт, да ни питат: “Тая ли е главата на бандита Чекаларов” и който се осмеляваше да каже: - Не зная да ли е тази главата на Чекаларов” – удря го с нея по главата; после разтваряха устните му, които толкова мили и изразителни слова са произнасяли пред нас, показваха златния му зъб и наново я слагаха обратно в легеня, за да я извадят наново и да ударят някого.
Ние бихме препоръчали и на Обществото на народите, което даде толкова много доказателства, че предпочита една нация като гърците пред други, да им създаде един отдел за палачество и зверства, когото да им повери, те ще изпълнят без упрек длъжността си, защото са по природа садисти и палачи.
Из книгата “Отрязаната глава”

Към тези думи на Васил Иванов ще добавим, че и днес в уж Европейска Гърция е престъпление да си българин, не можеш да носиш българско име не можеш да палиш свещ на българските гробища, включително и на варварски избитите български пленници на остров Трикери, всичко българско в Гърция днес е забранено. Сега това го правят наследниците на варварите-палачи, описани в книгата “Отрязаната глава” на Васил Иванов. Тази закономерност и последователност в неистовата антибългарска омраза в Гърция ни накара да издадем тази книга.
Никола Григоров