Песнопойки

Посвещава се на моите родители - Стоица Димитрова Григорова и Георги Славчев Григоров, и на милото ни отечество България, изгубило в борбата за своето съществуване едни от най-хубавите си земи и милиони чеда, избити, асимилирани насилствено и емигрирали, за да оцелеят. Нека знаем историята си, нека сме горди, че сме българи, и да запеем нашите песни най-хубави.

С издаването на музикалните албуми "Сите Българи Заедно" и песнопойките към тях искаме да напомним някои от вечните български истини:

  • Траките, които са населявали нашите земи, са създали първата високоразвита европейска цивилизация.
  • Българската държава се е противопоставяла с успех на могъщата Византийска империя благодарение на отличната държавна организация, добре подготвената и екипирана войска (лъкът на българите на Аспарух е бил три пъти по-добър от византийския), на големите български държавници и особено на патриотизма на свободолюбивите ни прадеди.
  • С разбиването на арабската армия през 718 г. до Константинопол, българите, начело с хан Тервел, спират арабската инвазия в Европа.
  • България с нейните велики учители Кирил и Методий и техните ученици е дала писмеността на Русия и други славянски народи.
  • В средновековна българия грамотността на българите е няколко пъти по-голяма от грамотността на населението в Западна Европа.

Знаейки историята на България като древна и славна държава, с изключително способен народ, следва да насочим усилията си към пълноценно използване ресурсите на земите ни, чрез прочутата българска изобретателност и трудолюбие и запазвайки нашите традиции и богат фолклор, да заемим място в Европа, което сме заемали и което така хубаво ще ни приляга.

Никола Григоров

Сите Българи Заедно Песнопойка 5

изтегли Песнопоика 5

 

Сите Българи Заедно Песнопойка 4

изтегли Песнопоика 4

 

Сите Българи Заедно Песнопойка 3

изтегли Песнопоика 3

 

Сите Българи Заедно Песнопойка 2

изтегли Песнопоика 2

 
Още статии...