ДОКОГА ЧУЖДИ АГЕНТИ, НАЦИОНАЛНИ ПРЕДАТЕЛИ, ПЛАТЕНИ ТЕРОРИСТИ И УБИЙЦИ ЩЕ БЪДАТ ПРЕДСТАВЯНИ КАТО БЪЛГАРСКИ НАЦИОНАЛНИ ГЕРОИ?

В последно време у нас зачестиха опитите някои национални предатели, чужди агенти, обикновени криминални престъпници, пладнешки обирджии, платени терористи и убийци да бъдат представени в най-различни печатни издания като национални герои. Даже и започнаха да се отпечатват книги в тяхна памет, като връх на цинизма е героизирането на анархиста Георги Шейтанов – един от организаторите на злокобния и кървав атентат в църквата „Света Неделя” на 16 април 1925 г. Атентат, при който бяха избити над 150 видни българи – прочути генерали, учени, политици и над 500 невинни граждани са ранени.

продължава>

 

ПОДВИГЪТ НА МЕНЧА КЪРНИЧЕВА

На 8 май 1925 г. във Виенския Бургтеатър се представя пиесата на Хенрих Ибсен „Пер Гинт", представление което ще влезе в историята. По време на петото действие, когато сред гръм и светкавици на затъмнената сцена потъва корабът на завръщащия се в родината си Пер Гинт, проехтяват няколко револверни изстрели. Така в центъра на Европа, във Виена, една жена, на която природата е предопределила да дава живот, екзекутира един от най-големите злодеи в македоно-одринското движение. Младата българка повтаря пред очите на смаяна Европа подвига на Шарлота Корде, убийцата на Марат. Анри Барбюс беше назовал убития със страхопочитание „Лъва", но според мен на него по-би му подхождало да носи името на чакала или лешояда, или на някое от коварните горски животни, а не на гордия цар на животинския свят.

продължава>

 

СТИГА СПЕКУЛАЦИИ С АНГОРСКИЯ ДОГОВОР

Тази година бяхме свидетели на неистови спекулации с Ангорския договор, подписан от Симеон Радев на 18 октомври 1925 г. в новообявената столица на Турция Ангора /Анкара/. Явно големият мерак на някои псевдопатриоти и лъжеучени да експлоатират надеждите на наследниците на тракийските бежанци от 1913 г. за някакво възмездие за имотите на дедите им няма граници и в наглостта си те надминаха всичко позволено със своите бомбастични лъжи.

продължава>

 

ХАЙДЕ ДА СИ КАЖЕМ КРИВИЦИТЕ

ИНТЕРВЮ НА НИКОЛА ГРИГОРОВ
ЗА ВЕСТНИК „ВЯРА”, 15.10.2010 г.


1. Защо спира тв седянката „Сите българи заедно”?
Защото Нова българска телевизия реши едностранно да промени в наш ущърб икономическите условия, по които досега работихме, въпреки че не спази своите ангажименти да въведе в експлоатация новото студио в уговореното време. И това бяхме готови да приемем, даже предложихме конкретни идеи, но до 23 септември телевизията нямаше яснота и не даваше никакви конкретни срокове за изготвяне на новите декори и пускане в действие на новото студио, откъдето предаването да се излъчва на живо.

продължава>

 

Бракът на Иван ІІІ със София Палеолог и последиците от него

През 1467 г. умира пьрвата жена на Ивана III u след две години след тая смърт се започват преговори за брак със София, дъщеря на Тома Палеолог, брат на последния византийски император Константин Палеолог.

продължава>